Savooiekool

Recepten

Savooiekoolsoep met kaas en soep

Ingrediënten voor 4 personen:

1 groene (savooie)kool
2 uien
6 sneetjes spek (gerookt)
4 sneetjes boerenbrood
150 g Passendalekaas
15 dl vleesbouillon
peper
komijn (gemalen)
50 g boter (bakboter)
25 g bloem (tarwebloem)

Bereiding:

De savooikool schoonmaken, ze fijnschaven en met de grofgehakte uien aanfruiten in de boter. Kruiden met peper, zout en komijnpoeder, bestuiven met bloem, doorroeren. Overgieten met vleesbouillon en aan de kook brengen. Ongeveer 15 minuten laten doorkoken en pureren met de staafmixer.
Het geroosterde brood met de kaas beleggen en laten smelten in de oven. De spekreepjes krokant bakken zonder vetstof. Een snee kaasbrood in een diep bord schikken, de soep erover scheppen en bestrooien met spekreepjes.

Tips: - Voeg bij de soep in plaats van kaasbrood en spekreepjes eens pittige balletjes lamsgehakt met knoflook. - Savooikool is een ideale groente om te vullen. Neem de mooiste bladeren, blancheer ze en vul met bv. pittig gehakt of met rijst en champignons met tuinkruiden.

Pannenkoeken met groene savooiekool

Ingrediënten voor 4 personen:

150 g bloem (tarwebloem)
75 g boekweitmeel
3 eieren
7.5 dl melk (vol)
2 uien
1 paprika (rood)
1 groene (savooie)kool
1 appel
100 g rozijntjes
0.5 eetlepel dille (fijngehakt)
peper
zout
4 cl arachideolie
1.5 dl zure room

Bereiding:

Klop de eieren los in een beslagkom. Zeef de bloem en het boekweitmeel en roer het voorzichtig bij de eieren. Roer tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Roer tot een glad beslag. Verwarm wat olie in een pan. Neem de pan van het vuur en giet wat beslag in de pan. Draai de pan rond om het beslag gelijkmatig te verdelen. Bak aan beide zijden lichtbruin. Bak zo per persoon twee stevige pannenkoeken.
Snipper de ui. Was de paprika en snij in blokjes. Was de kool en snij in reepjes. Schil de appel en snij in blokjes. Verwarm wat olie in de wok en bak de ui glazig. Bak de paprika mee, voeg de kool, appel en rozijnen toe. Roerbak gedurende 5 minuten. Breng op smaak met dille, peper en zout. Leg dit groentemengsel op de helft van elke pannenkoek, klap de pannenkoek dicht en schik op een voorverwarmde schaal. Dien op met een schaaltje zure room.