Spruiten

Bewaren/bewerken

Zorg er bij aankoop steeds voor dat de spruiten mooi groen zijn. Het kooltje moet stevig en gesloten zijn. Men rekent 350 gram gekookte spruitjes per persoon. Voor salades rekent men 150 gram per persoon.
Spruiten kunt u schoonmaken door een dun plakje van het stronkje weg te snijden en de lelijke of beschadigde blaadjes te verwijderen. Bewaar spruiten op een koele plaats daar zijn ze tussen de 5 en 7 dagen te bewaren. De koelkast is hiervoor de beste plaats. De optimale bewaartemperatuur ligt ongeveer op 3 graden Celsius.

  • Vroeger dacht men dat spruiten lekkerder waren als de nachtvorst eroverheen was gegaan. De spruit zou dan zoeter smaken. De huidige spruitenrassen zijn zonder vorst echter ook zeer smakelijk.
  • De zo genaamde spruiten lucht is te voorkomen door wat melk of een ui met de spruiten mee te koken.
  • Om de kooktijd te bekorten is het verstandig het stronkje van grote spruiten in te snijden.
  • Er zijn ook zogenaamde panklare spruiten in de supermarkt verkrijgbaar. Deze zijn al schoongemaakt en kunnen dus direct de pan in. Lekker makkelijk en snel!
  • U kunt ook lekker roerbakken met spruiten. Halveer hiervoor de spruiten, blancheer ze kort en roerbak de spruiten direct met bijv. een gesnipperde ui en Mexicaanse of Toscaanse kruiden.
  • Om de kooktijd te bekorten is het verstandig het stronkje van grote spruiten in te snijden. Kook spruiten niet te lang. Een kooktijd van ongeveer 10 minuten is perfect om verrukkelijke, lichtknapperige spruitjes op tafel te zetten, waarbij de vitamine C bewaard blijft!