Spruiten

Recepten

Spruitenbeignets

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g spruitjes
50 g boter (bakboter)
1.25 dl melk (halfvol)
1.25 dl water
100 g bloem (tarwebloem)
5 theelepels aardappelzetmeel
3 eieren
peper
zout
nootmuskaat

Bereiding:

De spruitjes schoonmaken en ze koken in gezouten water. Goed laten uitlekken en door een fijne zeef duwen.
De melk en het water aan de kook brengen met de boter. Wanneer het mengsel kookt, er in één keer de bloem en het aardappelzetmeel bijvoegen. Goed roeren tot er zich een droge deegbal vormt die van de wanden van de pan loslaat.
De pan van het vuur nemen en één na één de eieren door het deeg roeren (het volgende ei pas toevoegen wanneer het vorige helemaal is opgenomen). Het deeg op smaak brengen en er de spruitjes doorroeren tot een homogeen mengsel.
Met behulp van twee lepels hoopjes van het mengsel in hete frituurolie laten glijden en laten bakken tot de beignets bovendrijven en goudgeel zijn.

Tip: dit gerecht kan worden geserveerd als warm voorgerecht of als garnituur.

Spruitjes met pompoen en seitan

Ingrediënten voor 4 personen:

200 g spruitjes
200 g pompoen
1 ui
250 g seitan
2 cl olijfolie (extra vierge)
peper
nootmuskaat

Bereiding:

Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui.
Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodempje water toe, Zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar. Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven. Breng op smaak met peper en muskaatnoot.
Snij intussen de seitan in dunne reepjes. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn. Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.