Rettich

Recepten

Lekkere combinaties
Rammenas, rettich, daikon en ijspegel smaken heerlijk als broodbeleg, al of niet in combinatie met kaas, appel, tomaat, vleeswaren of pindakaas. Ze doen het goed in allerlei salades (in combinatie met bijvoorbeeld wortel, ananas, appel, biet, banaan, sinaasappel e.d.). Gestoofde ijspegels doen het uitstekend bij gebraden runden varkensvlees. Daikon van oorsprong komend uit Japan smaakt heerlijk in Oosterse gerechten.

GARNEER MET RETTICH
Neem een speciale spiraaltrekker (plastic huishoudapparaatje) en plaats deze volgens de gebruiksaanwijzing op de rettich. Er verschijnt een mooie spiraal die uitstekend als garnering kan dienen. Eenvoudiger kan het door een satéprikker in de lengte door de rettich te steken en met een scherp mes spiraalsgewijs de wortel in te snijden. Trek de satéprikker eruit en u heeft eveneens een spiraal om uw groente of visschotel mee te garneren.

Basisrecept
Rammenas, rettich, daikon, ijspegels op brood. Maak de groente schoon en snijd ze in plakjes of rasp deze. Beleg hiermee een boterham en strooi er zout, peper en eventueel citroensap naar smaak overheen. Extra lekker wordt het door de boterham eerst met kruidenboter of heel gezond met kwark of Hüttenkäse te besmeren.

DAIKONSALADE MET WORTEL EN LENTE-UITJES
150 g daikon,150 g winterwortel, 150 g lente-uitjes voor de dressing: 4 el maďsolie, 1 geperst teentje knoflook, 1 el sojasaus, 1 el citroensap, zout, peper. Maak de groenten schoon. Rasp de daikon en de winterwortel en snijd de lente uitjes in dunne ringen. Maak de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Neem een platte slaschaal, rangschik de groenten mooi op kleur en serveer de dressing er apart bij. Een heerlijke salade bij bijvoorbeeld zoetzuur varkensvlees of kip.

RAMMENAS AU GRATIN
750 g rammenas (ca. 3 stuks), zout, 1 el citroensap voor de saus: 20g boter, 20g bloem 2,5dl kookvocht, 0,5dl (koffie)room, 50 g geraspte kaas, zout, nootmuskaat, mespunt kerriepoeder, 50 g geraspte of plakken kaas. Maak de rammenassen schoon en snijd ze in plakken van 2 cm dikte. Kook ze in 3,5 dl water met zout en het citroensap 10-15 minuten. Giet ze af, bewaar het kookvocht en laat de groente uitlekken. Houd de groente warm in een voorverwarm de ovenvaste schaal. Maak de saus door de boter te smelten, de bloem toe te voegen en met het kookvocht een gladde saus te maken. Maak de saus af met de room, 50 g geraspte kaas, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Schenk de saus over de gekookte rammenas en dek het geheel af met de overige kaas. Plaats de schotel onder de voorverwarmde grill of in een hete oven van 225° C (gasovenstand 7) tot de kaas goudbruin van kleur is.

GEVULDE RETTICH
2 rettichs, 50 g boter, 75 g geraspte kaas, 2 fijngehakte sjalotten 1 el fijngeknipte peterselie, 4 el fijngeknipte bieslook, 1/2 rode paprika, 50 g kleingesneden ham, 1 fijngeprakt hardgekookt ei, zout, peper, paar druppels citroensap, mespunt cayennepeper. Was de rettich en schil hem dun. Snijd het bovenste kapje eraf en hol hem voorzichtig uit met een grapefruitmesje of met een appelboor. Meng de zachte boter met alle overige ingrediënten en het uitgeholde gehakte vruchtvlees tot een egale massa. Maak dit lekker op smaak. Doe het mengsel in een spuitzak met een grove spuitmond en spuit het in de uitgeholde rettichs. Laat de vulling minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Snijd de rettich voor het serveren in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en serveer hem als borrelhapje.

TIP: serveer de gevulde rettich als koud voorgerecht, snijd dan de wortel doormidden, hol hem uit en spuit de vulling op de vier helften.

IJSPEGELS MET KWARKDIP
20 ijspegels voor de dipsaus: 125 g magere kwark, 2 el mayonaise, 1-2 el tomatenketchup, zout, peper, paprikapoeder, paar druppels tabasco of klein stukje fijngesneden verse peper, citroensap, 2 el fijngeknipte bieslook. Maak de ijspegels schoon en laat ze heel. Maak de saus door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen. Serveer de ijspegels met de dipsaus als een lekker en gezond hapje tussendoor.

RETTICHSALADE MET KOMKOMMER
4 rettich, 1 komkommer, zout. Voor de dressing: 1 bekertje zure room, 1 el mayonaise, zout, peper, 2 el fijngeknipte dille. Schil de goed af geboende rettich en rasp deze fijn. Schaaf de gewassen en eventueel geschilde komkommer in plakjes. Doe de rettich en de komkommer op een zeef en meng er circa 2 eetlepels zout door. Laat dit een kwartiertje intrekken en spoel de groente daarna af onder de koude kraan. Doe de uitgelekte groente in een slabak. Maak de dressing door de zure room uit te roeren met de mayonaise, het zout, de peper en de fijngeknipte dille. Meng de dressing door de groente, schep deze goed door elkaar en zet de salade een half uurtje voor het serveren koel weg. Deze salade doet het uitstekend bij de hoofdmaaltijd, maar ook bij de lunch en als onderdeel van een buffet is succes verzekerd.

Laatst bewerkt door: Jan Maarten Verweij op 15-12-2007 14:25:01