Ikakopruim

Algemeen

De ikakopruim is de vrucht van een groenblijvende struik (1 tot 3 meter) of ruige boom ( 2 tot 6 meter, zelden tot 10 meter) die voorkomt in de buurt van zeestranden en inlands in geheel tropisch Amerika en de Cariben, inclusief het zuiden van Florida.  De plant heeft breed-ovale tot bijna ronde, leerachtige bladeren (3 tot 10 centimeter lang en 2,5 tot 7 centimeter breed). Het blad is groen tot lichtrood gekleurd. De schors is grijzig of roodbruin met witte spikkels. De kleine witte bloemen verschijnen in clusters in de lente.

In de late zomer draagt de plant zijn vruchten in trossen. De vruchten van de kustvorm zijn rond en 5 centimer in diameter, bleekgeel met een roze blos of donkerpaars van kleur. De inlandse vorm heeft ovale, tot 2,5 centimeter grote vruchten met een donkerpaarse kleur. De vruchten bevatten een dikke pit.

De boom is niet in staat om strenge vorst te overleven. De kustvorm is echter wel zeer tolerant voor zeezout waardoor deze plant vaak wordt aangeplant om de randen van het strand te stabiliseren om zo erosie te voorkomen. Ook wordt deze plant als sierplant aangeplant. De vruchten zijn eetbaar en worden gebruikt voor de productie van jam, compote, gebakvulling en sap.