Abrikoos

Algemeen

De abrikoos is een zeer oude fruitsoort, afkomstig uit China. Daar werd de abrikozenboom zo'n vier vijfduizend jaar geleden voor het eerst verbouwd. In Europa gedijt de boom vooral goed in het gebied rond de Middellandse zee. Vanaf juni kunnen de abrikoosjes worden geoogst. Slechts een klein deel van de oogst is bestemd voor de versmarkt. Het gros wordt industrieel ontpit en gedroogd.
Gedroogde abrikoos is in Noord-Europa erg populair (het is bijvoorbeeld een vast bestanddeel van studentenhaver en van 'tutti frutti'). Ook de pitten worden gebruikt. Omwille van hun amandelachtige smaak zijn ze vaak gebruikt in de verwerkende industrie. Eerst wordt het giftige blauwzuur aan de pitten onttrokken, daarna worden ze gemalen en verwerkt in marsepein en banketbakkersspijs.
Abrikozen zijn heerlijk frisse en zoete zomervruchten. Abrikozen hebben een warm klimaat nodig en daarom worden ze ingevoerd. Een abrikoos heeft een geel-oranjeachtige schil die zacht en donzig voelt. Abrikozen zijn steenvruchten en bevatten dus een stevige pit.