Plumcot

Algemeen

De Plumcot is een soortkruising tussen een abrikoos (Prunus armeniaca) en een Japanse pruim (Prunus salicina). Het erfelijk materiaal van de Plumcot bestaat voor 50% uit pruim en voor 50% uit abrikoos. De naam is een samentrekking van de Engelse namen voor pruim (plum) en abrikoos (apricot).

De Amerikaanse botanicus Luther Burbank (1849-1926) was de eerste die een Plumcot ontwikkelde.

Door het kwekersbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (CaliforniŽ) zijn ook enkele Plumcot-rassen ontwikkeld, met de namen 'Flavorella' en 'Plum Parfait'. Door dit kwekersbedrijf zijn ook meer ingewikkelde soortkruisingen tussen abrikoos en Japanse pruim ontwikkeld welke bekend staan onder de namen Aprium en Pluot.

Ook recentelijk werd het blauwvruchtige Plumcot-ras 'Spring Satin' ontwikkeld door de heer W.R. Okie van het ARS (Agricultural Research Services) in Byron (Georgia), onderdeel van het USDA (United States Department of Agriculture).

Net als de abrikoos en de Japanse pruim bloeien Plumcot-bomen erg vroeg in het seizoen waardoor er onder Nederlandse omstandigheden grote kans bestaat op schade door nachtvorst. Plantgoed voor Plumcot-bomen is in Nederland overigens niet (of zeer moeilijk) verkrijgbaar.