Pompelmoes

Algemeen

De pompelmoes lijkt veel op de grapefruit (Citrus paradisi), maar de grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel. De naam pompelmoes komt oorspronkelijk uit het Nederlands en is door andere talen overgenomen zoals te zien bij het Franse pamplemousse en het Duitse Pamplemuse.

De gele vrucht met dikke schil kan tot 30 centimeter in doorsnee worden en is duidelijk zuurder dan de grapefruit. Er zijn tussen de rassen echter grote verschillen in zoetheid, grootte, vorm, kleur en hoeveelheid etherische olie. Het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze-achtig zijn. Enkele belangrijke rassen zijn Hirado Buntan, Pink, Red Bantam en Kao Phuang.

De boom kan tot 10 meter hoog worden. De bladeren van de pompelmoes zijn sterk gevleugeld en zijn 5 tot 20 centimeter lang en 2 tot 12 centimeter breed. De witte bloem is 3 tot 7 centimeter groot, heeft 20 tot 25 meeldraden en staat solitair of tot tien in de bladoksels en aan de scheuttoppen. De bloemkroon is vier tot vijfbladig. De jonge twijgen zijn donsachtig behaard.