Basilicum

Recepten

Pesto

Ingrediënten voor 4 personen:

4 eetlepels basilicum (fijngehakt)
45 g Parmezaanse kaas
3 teentjes knoflook
10 cl olijfolie (extra vierge)
peper
zout

Bereiding:

De look fijnpletten in een vijzel met wat zout. Het fijngehakte basilicum toevoegen en tot een mooie, gladde pasta roeren.
Geleidelijk de gemalen kaas en de olie bijvoegen en roeren tot de saus een dikke crème wordt. Eventueel verder op smaak brengen met peper.
Pesto wordt geserveerd bij hardgekookte eieren en allerlei bereidingen van deegwaren. Ook bij zeevruchtensoepjes is pesto zeer geschikt.
Naast gemalen kaas kunnen ook geroosterde en fijngestampte pijnboompitten worden toegevoegd. Klassieke varianten van deze Italiaanse pesto zijn de Franse 'tapenade' (op basis van olijven), de Provençaalse 'rouille' of de Spaanse 'romesco' (waarbij noten en tomaten worden gebruikt).

Heek met tomaat en basilicum

Ingrediënten voor 4 personen:

600 g heekfilet
4 tomaten
8 blaadjes basilicum
4 cl olijfolie (extra vierge)
25 g boter (bakboter)
peper
zout

Bereiding:

Per persoon een ovenvast bord met boter instrijken.
De heekfilets in fijne plakjes snijden, op de borden schikken en kruiden met peper en zout.
De tomaat pellen, ontpitten en in blokjes verdelen. Het basilicum in dunne reepjes snijden.
De tomaatblokjes op hevig vuur aanbakken en kruiden met peper en zout. Op het laatste moment de basilicumreepjes toevoegen.
Ondertussen de heekplakjes anderhalve minuut onder de grill plaatsen.
De tomaatblokjes en basilicum op het bord schikken en besprenkelen met olijfolie.