Dille

Recepten

Lam met dille, venkel en aardappelkoekjes

IngrediŽnten voor 4 personen:

800 g lamsrug
100 g boter (bakboter)
zout
peper
2 aardappelen (Bintje)
10 cl olijfolie (extra vierge)
1 venkelknol
dille-olie
5 dl lamsfond
1 dl wijn (rood)
10 cl balsamicoazijn
5 g suiker
1 takje dille
100 g boter (bakboter)

Bereiding:

Alle ingrediŽnten voor de saus (lamsfond, rode wijn, balsamicoazijn, suiker en dille) aan de kook brengen en het vocht tot 1/3 terugbrengen. Hier de boter aan toevoegen en fijngesneden dille door de saus roeren. De saus op smaak brengen met zout en peper, daarna de saus warm houden.
De aardappelen raspen en zoveel mogelijk vocht eruit drukken. Dit gaat het best met behulp van een handdoek. Een beetje zout en peper eraan toevoegen en in vieren verdelen. In een pan olie heet laten worden en de aardappelkoekjes bakken. Let erop dat de koekjes niet uit elkaar vallen: de aardappel flink met een plat mes aandrukken. De koekjes laten uitlekken op wat keukenpapier.
De venkel in vieren snijden en in water met een beetje zout gaar koken, daarna warm houden.
De lamsrug in vier porties verdelen, met peper en zout kruiden en kort bakken in boter. De ruggen daarna in een voorverwarmde oven op 200įC verder gaar laten worden, zonder dat ze doorbakken worden. Dit betekent dat een minuut of 8 in de oven genoeg is. De lamsrug op de venkel en de aardappelblokjes leggen. De dillesaus over de lamsrug gieten en garneren met wat dille-olie.

Ovengerecht met haring, tomaten en dille

IngrediŽnten voor 4 personen:

4 haringen
1 eetlepel dille (fijngehakt)
70 g boter (bakboter)
4 uien
1 eetlepel mosterd
5 g suiker
10 cl wijnazijn (wit)
4 tomaten
3 blaadjes laurier
peper
zout

Bereiding:

De haringen aan binnen- en buitenkant bestrooien met peper en dille, ook de hom en de kuit.
De uien in fijne ringetjes snijden en fruiten in een braadpan.
De mosterd, de suiker, de kruiden en de wijnazijn vermengen met de gefruite uien.
De haringen, hom en kuit in een vuurvaste schotel leggen met de uien en het azijnmengsel. Gedurende 10 minuten gratineren in de oven.
Er de in parten gesneden tomaten bijdoen en alles verder gaar laten worden, in een oven van 190 graden.