Rozemarijn

Recepten

Lamskoteletjes met knoflook en rozemarijn

IngrediŽnten voor 4 personen:

8 stronkjes witloof
100 g boter (bakboter)
peper
zout
snufje nootmuskaat
5 g suiker
1 eetlepel citroensap
1 mespuntje vleesextract
4 teentjes knoflook
4 takjes rozemarijn
12 lamskoteletten

Bereiding:

Het witloof schoonmaken, de bittere kern eruit snijden en de stronkjes wassen. De helft van de boter laten smelten in een braadpan, de stronkjes witloof met aanhangend spoelwater naast elkaar op de panbodem schikken en even aanbakken. Een scheutje water erop gieten, kruiden met peper, zout en nootmuskaat en op smaak brengen met een beetje suiker, citroensap en vleesextract. Het deksel op de pan zetten en 20 minuten zachtjes laten smoren.
De knoflook en de rozemarijn even aanstoven in de rest van de boter en de lamskoteletjes 3 tot 4 minuten aan elke kant bakken. Kruiden met peper en zout. Ze uit de pan nemen en warm houden onder aluminiumfolie.
De stronkjes witloof laten uitlekken en aan alle kanten bruin aanbakken in de vleespan. De pan deglaceren met het kookvocht en tweederde laten inkoken.
Vlees en witloof op de borden schikken en garneren met knofloof en rozemarijn. De saus er apart bijgeven.

Kalfsfricassee met tomaten en rozemarijn

IngrediŽnten voor 4 personen:

500 g kalfsfricassee
4 tomaten
70 g tomatenpuree
3.5 dl kalfsfond
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
2 takjes rozemarijn
15 g suiker
peper
zout

Bereiding:

De tomaten onderdompelen in kokend water, ontvellen en in vieren verdelen.
De kalfsblokjes aanbraden in boter met wat olijfolie. Kruiden met peper en zout. De stukken tomaat toevoegen samen met de suiker, de tomatenpuree, de rozemarijn, de tijm en de laurier.
Bevochtigen met de kalfsfond en op een zacht vuur laten sudderen tot het geheel goed gebonden is.
Naar smaak bijkruiden en warm serveren met nieuwe aardappeltjes of tagliatelle.