Marjolein

Recepten

Lasagne met tongschar en zalm

IngrediŽnten voor 4 personen:

400 g tongscharfilet
200 g zalmfilet
2 preiwitten
2 uien
3 wortelen
15 vellen lasagne
200 g kaas
20 dl court-bouillon
3.5 dl visfumet
3.5 dl kreeftensoep
5 dl room
100 g boter (bakboter)
100 g bloem (tarwebloem)
5 cl olijfolie (extra vierge)
cayennepeper
0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt)
peper
zout

Bereiding:

De groenten gaarstoven in olijfolie en kruiden met peper en zout.
De lasagnevellen beetgaar koken in licht gezouten water (ook de voorgekookte lasagne), afkoelen in koud water en laten uitlekken.
De zalmfilet in dobbelsteentjes snijden en de tongscharfilets in de lengte doormidden snijden. De visfilets 3 tot 4 minuten pocheren in court-bouillon.
Een blonde roux bereiden met de boter en bloem. De visfumet, de kreeftensoep en de room samen aan de kook brengen, over de afgekoelde roux gieten, mengen, aan de kook brengen en twintig minuten al roerend indikken op een zacht vuur tot een gladde, vrij dikke saus. Kruiden met cayennepeper, peper en zout.
In een beboterde ovenschaal de lasagne samenstellen: beginnen met een laag lasagnevellen, daarop een derde van de groenten, dan een derde van de vis en een derde van de saus. Deze werkwijze twee keer herhalen. De laatste laag saus ruim nemen en bestrooien met de gemalen kaas.
De lasagne in een voorverwarmde oven (200 graden) plaatsen en ongeveer 25 minuten laten bakken tot de kaas mooi is gegratineerd. De lasagne in porties verdelen en serveren op warme borden.

Boeuf bourguignon

IngrediŽnten voor 4 personen:

1200 g stoofvlees
30 lente-uitjes
4 teentjes knoflook
300 g champignons
40 g boter (geklaard)
8 sneetjes spek (gezouten)
20 g bloem (tarwebloem)
5 dl wijn (rood)
5 dl vleesbouillon
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt)
1 bosje peterselie
peper
zout

Bereiding:

De uitjes en de knoflook schillen. De champignons reinigen. Het spek in reepjes snijden. Het rundvlees verdelen in blokjes van 3 centimeter.
De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het spek fruiten met de uitjes en de knoflook.
Uit de pan halen wanneer alles mooi gekleurd is en het rundvlees aanbraden in dezelfde braadjus. Kruiden met zout en peper, bestuiven met bloem, mooi laten bruinkleuren en dan overgieten met de bouillon en de wijn. De tijm, de marjolein en de laurier bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen en ongeveer 2 uur laten sudderen. Nu en dan het schuim verwijderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de in boter gefruite champignons, het spek en de uitjes toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
De peterselie spoelen, laten uitdruipen en niet al te fijn hakken.
Het vlees met de saus in een flinke terrine overscheppen en bestrooien met peterselie. Zeer warm opdienen.